Dunaújváros Hetilap

Egy óra közgyűlési vita a vasmű helyzetéről

Fábos Zsolt - 2022. november 17. 18:20

Bár rengeteg, mintegy hatvan napirend várt a november 17-ei közgyűlés tagjaira, várható volt, hogy téma lesz a testületben a Dunaferr helyzete, és ez lesz majd a legfontosabb. 

Ennél aktuálisabb mostanság ugyanis nem sok akad térségünkben. Nos, egy kerek órán keresztül a Dunaferr volt a téma a csütörtöki közgyűlésen,  és de jó lenne azt leírni, hogy legalább egy lépéssel beljebb léptünk. Mert nem. Sajnos, nem léptünk. Azt bizonyára sokan látták, hallották, hogy Dunaújváros városvezetése szerdán reggel a Karmelita kolostorban kezdett, illetve annak kordonja mellől sajtótájékoztató részeként kérték a kormányzat segítségét a Dunaferr érdekében. Akkor egyoldalú volt a kommunikáció, a csütörtöki közgyűlésen viszont jelen volt dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő (Fidesz), aki az első pillanatban meg is kapta a kérdést Pintér Tamás polgármestertől:

Képviselő Úr! Az elmúlt időszakban Önnek mit sikerült elérnie a Dunaferr megsegítése érdekében?

Dr. Mészáros Lajos válaszában jelezte, hogy időszerűnek tartja a témát. Elmondta azt is, hogy látta a szerdai sajtótájékoztatót a Karmelita mellől, bár ő, a városvezetőkkel ellentétben be is tud jutni oda. Ezzel a lehetőségével élt is az elmúlt időszakban, és a kormányfőt és a kormányzatot folyamatosan tájékoztatta a vasmű aktuális helyzetéről, ahogyan a Dunaferr menedzsmentjével is rendszeres kontaktban van. A kialakult helyzettel kapcsolatban pedig visszakanyarodott egészen 2004-ig, mert muszáj visszakanyarodni – fogalmazott Mészáros doktor – és bár létezhet jó privatizáció is, a Dunaferr magánosítása viszont szerinte rossz volt. Az akkori új tulajdonosnak vissza kellett volna forgatnia a profitot, technológiát kellett volna fejlesztenie, most pedig neki is a megoldáson kellene dolgoznia, akár befektető keresésével, akár bérmunka bevonásával. A kormányzatnak nagyon szűkösek a lehetőségei, magával a céggel nem tud mit kezdeni, a tömeges munkanélküliséget kell elkerülni. Az országgyűlési képviselő konkrétumokról nem beszélt, szavaiból azonban úgy tűnt, hogy a korábban belengetett kormányzati segítségből egyelőre biztosan nem lesz semmi. Mint ismeretes, Orbán Viktor szeptember 26-án úgy fogalmazott: „Dunaújváros megválasztott parlamenti képviselőjével egyeztettünk, és a napokban remélem, hogy valamilyen segítséget a kilábalás érdekében neki és rajta keresztül a Vasműnek adhatunk is.”
Mészáros Lajos azonban folyamatosan megkerülte a válaszadást arra, hogy ez az ígéret miért nem valósult meg közel két hónappal később sem. 
Az a fontos, hogy az itt élő emberek ne kerüljenek nehéz helyzetbe. Dr. Mészáros Lajos érdemi megszólalását azzal zárta, hogy drukkol a Dunaferrnek, hogy megtalálja az útját.

Ha a Vodafone igen, akkor a Dunaferr miért nem?

Pintér Tamás jelezte, hogy nem feltétlenül kapott érdemi válaszokat Mészáros Lajostól, az pedig, hogy ki volt a hibás 18 évvel ezelőtt, majd valamikor érdekes kérdés lehet, de nem most. Most ugyanis, lépni kell, kellene. Persze lehetne arról beszélni, hogy a Vodafone miért ért meg 715 milliárd forintot, vagy az iváncsai gyár 7800 milliót és a Dunaferr miért nem? Vagy arról beszéltek korábban, hogy a nyolcadik szankciós csomagra hivatkozva lehetetlen a kormányzatnak beavatkoznia, amiről bebizonyosodott, hogy nem igaz.
Mezei Zsolt alpolgármester szerint is felesleges most 2004-ről beszélgetni. Bár az is igaz, hogy akkor a privatizáció egy, a működésképtelenség szélén álló Dunaferrt mentett meg. Most az a kérdés, hogy mi lesz holnap? Szabó Zsolt alpolgármester azt is jelezte, hogy újra két részletben kapják a dolgozók a fizetésüket a vasműben, a nem teljesen átgondolt kommunikáció pedig egészen egyszerűen árt a mostani helyzetnek, árt a vasműnek.
Dr. Mészáros Lajos viszonválaszként reagált, elmondta, hogy egy-egy szankciós csomagban, az elfogadás előtt a kormányfő még érvényesíti a magyar emberek érdekeit, aztán szavazza meg. A Dunaferrnek az állam felé is jelentős tartozásai vannak, de az állam nem indít felszámolást. A Vodafone egy profitorientált cég, abba való befektetés az egész ország érdekeit szolgálja, Iváncsán nem a befektetőt támogatta Magyarország, hanem a beruházást. És ez esetben nem olyan cégről van szó, aki csak kifelé viszi a pénzt. Országgyűlési képviselőnk szerint mindig akkor kell lépni, amikor aktuális.

Pintér Tamás polgármester szerint most aktuális. Nagyon. Égetően – és ennél aktuálisabb nem lesz...

(Fotó: Végh Zoltán)
 
 

A rovat további hírei: Közélet

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.