Dunaújváros Hetilap

Egyre nagyobb a baj, elúszni látszik a Dunaferr állami támogatása

doszerk - 2022. november 17. 16:28

A Karmelita kolostornál tartott sajtótájékoztatót Pintér Tamás polgármester Mezei Zsolt és Szabó Zsolt alpolgármesterekkel közösen a kormányülés előtt szerdán kora reggel, ahol egy petícióban kérték a kormánytól a Dunaferr megsegítését.

Pintér Tamás azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy ma azoknak az ezreknek a nevében jöttek a kormányzati negyedbe, akiknek a megélhetése Magyarország egyetlen megmaradt kohászati üzemétől függ. Ez a beszállítókkal együtt több mint 10 ezer ember segítséget kér egy olyan nehéz helyzetben, amelyen az önkormányzat már igyekezett enyhíteni közel 2 milliárd forint iparűzési adó megfizetésének az átütemezésével.

Orbán Viktor segítséget ígért, de nagy a csend

Dunaújváros polgármestere emlékeztetett, hogy a kormány részéről szeptember végén segítséget ígért Orbán Viktor a parlamentben egy képviselői kérdésre válaszolva, illetve Palkovics László akkori ipari miniszter is. Palkovics két alkalommal is járt a közelmúltban Dunaújvárosban, azonban nem járt sem a Városházán, sem a Vasmű menedzsmentjénél, így nem tudni pontosan kivel tárgyalt a Dunaferről. Azóta az ipari miniszter távozott a posztjáról és a tárcája is megszűnt, amely sok kérdést felvetett a dunaújvárosiak körében, amit minél hamarabb tisztázni kell.
Történt mindez annak ellenére, hogy a jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő, dr. Mészáros Lajos is szó szerint azzal kampányolt idén tavasszal, hogy: "A vasmű támogat engem, én is támogatom a vasműt!" Ezekből az ígéretekből sem vált valóra semmi, sőt a kormányzati kommunikáció az elmúlt hetekben már arról szól, hogy az uniós szankciók miatt nem tudnak segíteni a vasműn.

"... nyíltan tárgyaljuk végig a vasműnek a helyzetét"

Pintér Tamás felhívta rá a figyelmet, hogy Mészáros Lajos közösségi oldalán a nyolcadik szankciós csomagra hivatkozva már a felszámolásról írt, azonban ez a szankciós csomag – amelyet maga Orbán Viktor is megszavazott – nem vonatkozik a vasműre, így a kormány meg tudná menteni azt. Mészáros kommunikációja így csak bizonytalanságot okoz a Dunaferr megrendelői és finanszírozói között egy olyan időszakban, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk.
– Személyes jöttünk el ide a Karmelita kolostorhoz, hogy átadjuk a petíciónkat a kormány képviselőinek több tízezer ember nevében és arra kérjük Orbán Viktort, hogy üljön le velünk egy asztalhoz a következő kormányülésen és nyíltan tárgyaljuk végig a vasműnek a helyzetét, hiszen a dolgozók is ezt várják a megválasztott politikai szereplőktől.

Nemzetgazdasági érdek a vasgyár megmentése

Mezei Zsolt azzal kezdte, hogy huszonöt éven keresztül dolgozott a Vasműben, ott dolgoznak a rokonai és a barátai, ezért pontosan tudja, hogy a dunaújvárosiaknak a Dunaferr nemcsak egy gyár, hanem maga az életük. Közeledik a karácsony, a dolgozókat felőrli a bizonytalanság, mert nem tudják, hogy lesz-e karácsonyi ebéd az asztalon. Egy óriási cég sorsáról van szó, amely a vasúti szállításoknak közel a 12 százalékát biztosítja, amikor teljes üzemmel működik, így nemzetgazdasági érdek is a vasgyár megmentése.
Szabó Zsolt pedig arra emlékeztetett, hogy más gyárak is vastagon kaptak segítséget:
– Látszik az, hogy vannak esetek, amikor a kormányt nem érdekli az, hogy magáncégeket kell megsegíteni, hiszen Iváncsára is jutott 7800 millió forint támogatás munkahelyteremtésre. Szeretnék arra mindenkit emlékeztetni, hogy eredetileg az ott felépülő gyár iparűzési adójának a fele Dunaújvárosnak járt volna, azonban egy kormányhatározattal ezt is elvették tőlünk. Ha erre jutott pénz, akkor a Dunaferre is jutnia kell!

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Budavári Sándor)

 

A rovat további hírei: Közélet

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.