Dunaújváros Hetilap

Távhő: a nyári időszak a karbantartásról szól

doszerk - 2023. július 28. 10:13

A dunaújvárosi távhőtermelést három erőművel végzik: 2022 nyarán a Verebélyi úti és az Építők úti erőműveket hozták rendbe a DVG Zrt. munkatársai, e hetekben pedig a Béke téri csúcskazán karbantartása zajlik. 

Két éve vette át a DVG Zrt. a korábbi üzemeltető Pomázi-cégcsoporttól a dunaújvárosi távhőtermelést. Az erőművek akkor használhatatlan állapotban voltak, a rendőrség segítségével sikerült csak visszaszerezni a távozó üzemeltetőtől a sokmilliós berendezéseket. Azóta a szakemberek kitartó munkájának köszönhetően üzembiztosan működnek az erőművek – köszönhetően a nyári karbantartásoknak is!

Komoly karbantartás

A Béke téri kazán szerepe a különösen hideg téli napokon jelentős, ugyanis innen folyik a város extra hőellátása az extrém hidegben. 
A most folyó munkálatok során a három melegvíz keringtető szivattyú közül a két 60 éves, elöregedett szivattyút cserélik le egy korszerű, energiahatékony, nagyteljesítményűre. Ehhez átalakítják a csövek nyomvonalát is. 
Ezzel párhuzamosan újítják fel a szakemberek az erőműben található négy darab kazánt, takarítják, rozsdátlanítják őket, valamint kazánonként új elzáró szelvényeket – úgynevezett pillangószelepeket – helyeznek el. Megtörténik a gázégők időszakos karbantartása, ellenőrzése is.
Ezekre a munkálatokra leginkább az üzembiztonság fenntartása érdekében van szükség, a DVG Zrt. így alapozza meg, hogy a 2021-2022-es szezon után a 2022-2023-as fűtési szezonban is üzemzavar nélkül folyjék a távhőtermelés. 

A távhőszolgáltatás ellátásbiztonságának javítása érdekében is haladnak a tervezett karbantartásokkal. A nyár folyamán a szakaszoló aknákban nem vagy nem megfelelően működő elzárószerelvények cseréjét végzik. Ennek célja, hogy hibaelhárításkor az egyes épületegyüttesek kizárását a fogyasztók lehető legkisebb zavarásával lehessen majd elvégezni. E mellett az aknák takarítása, rendbetétele is megtörténik a tervezett program mentén.

Radiátor/hőleadó cserét fontolgat? Itt a részletes útmutató

A DVG Zrt. vállalja a radiátor/hőleadó cseréjét a lakásokban. A munkát a társasházi képviselővel való egyeztetés után lehet kérni – a témáról részletes tájékoztató jelent meg a DVG hivatalos oldalán.

A tájékoztató közvetlen elérhetősége itt!

Útmutató a radiátor/hőleadó cseréhez (katt)>>

Figyelem, fontos: nagyon is számít a határidő, ugyanis a tervezett radiátorcserét és fűtéskorszerűsítés elvégzését csak nyáron, a fűtési időszakon kívül engedik meg a vonatkozó szabályok. 
A DVG Zrt. a távfűtéssel érintett rendszereken szeptember 15. után nem engedélyezi a fűtési rendszerek készenlétét érintő munkák tervezését és végzését!

DMJV Önkormányzata    
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.