Dunaújváros Hetilap

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Fábos Zsolt - 2024. április 27. 18:30

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Pintér Tamás polgármester, a „Rajta Újváros!” Egyesület elnöke köszöntötte a Dunaújvárosi Estek közönségét, akik ismét szép számmal gyűltek össze a Városháza dísztermében. A városvezető elmondta, ritka alkalom, hogy egymást követően köszönthetjük a programsorozatban egy ismert és közismert házaspár tagjait. Egy hónappal ezelőtt ugyanis Kéri László politológus, most pedig Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást az érdeklődő dunaújvárosiaknak.

Ami a “közszolgálati” híradásból mindig kimaradt

Petschnig Mária Zita makrogazdasági kérdésekről, a magyar gazdaság növekedéséről, inflációról, költségvetésről, államadósságról beszélt az előadásában. A mondandóját pedig számokkal, statisztikákkal támasztotta alá, bár elmondása szerint sok esetben a számokat is úgy kell kibányászni, mert sok esetben nem egyértelműen elérhetőek az adatok. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az este folyamán hallhat olyat is az érdeklődő közönség, amit a közszolgálati hírekben soha.
– A tények azt mutatják sajnos, hogy lecsúszóban van a magyar gazdaság. A 20 évvel ezelőtti (2004-es) EU-csatlakozáskor a volt szocialista országok körében a harmadik helyen voltunk, jelenleg a nyolcadik helyen osztozunk a horvátokkal. Pedig a horvátok később léptek be, de a románok is, akik pedig már meg is előztek minket. Lényegében mi tudtuk a legtöbb uniós forrást bezsebelni és ennek ellenére nagyon nagy a lemaradásunk.

Pillanatnyilag a gazdaságunk egy elhúzódó recesszióban van, nagyon súlyos növekedési problémák vannak, aminek az oka, hogy a kormányzati politika nem segíti a piacgazdasági hajtóerőket. A tőke politikai igény szerint mozog, nem a nagyobb, jobb teljesítmény számít, hanem hogy ki van közelebb a tűzhöz. Ez pedig visszahúzza a magyar gazdaságot. A problémákat és a hiányosságokat az akkumulátorgyárakkal és az autóiparral próbálják pótolni, de ez teljes zsákutca. Mindezeket figyelembe véve egy olyan eladósodás következett be az elmúlt években, aminek nem látszik a vége.

Azért van, amiben jók vagyunk!

Ha találós kérdést tennénk fel, hogy miben teljesít jól a magyar gazdaság, mire költünk a legtöbbet, akkor az lenne a helyes válasz, hogy sportra! És sajnos eddig tartottak csupán a jó hírek. Petschnig Mária Zita szerint vannak nagyon elgondolkodtató adatok is:

Végh Zoltán felvételei

– A legrosszabb helyen vagyunk az egészségügy terén, a bruttó hazai termékből 4,4 %-ot fordítunk rá. Ezzel szemben a tavalyi kamatszolgálat 4,7 % volt, tehát többet fordítottunk kamatokra, mint az egészségügyre. Döbbenetes adat. Az oktatási ágazatban a tizedikek vagyunk. És van, amiben a legelsők vagyunk, ez a szabadidő-hitélet-sport tevékenység. Az elmúlt évtizedben megduplázódott az erre fordított tőke. Gondoljunk csak a stadionokra. De hosszan lehetne sorolni.

Merre tartunk?

Hogy merre tartunk? Zsákutcába! Petschnig Mária Zita szerint fontos, hogy a zsákutcában legalább ne fokozzuk a sebességet:
– Semmilyen alapja nincsen annak, amit egyébként folyamatosan kommunikálnak, hogy mondjuk nagyobb növekedés lenne Magyarországon. A nagyközönség ezeket a mutatókat nem ismeri és ez nem is érdekli. A kormány kommunikációja folyamatosan a sikerekről szól, hogy például legyőztük az inflációt. Dehogy győztük! Vagy arról beszélnek, hogy milyen fényes jövő áll előttünk. De szakmai érvek nincsenek, ami mindezt alátámasztaná. A kormányzati politika a következő választások megnyeréséről, a hatalom megtartásáról szól. A hatalom pedig a további vagyonszerzésre irányul.

A rovat további hírei: Közélet

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.