Dunaújváros Hetilap

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Kölesdi Fanni - 2024. március 27. 18:30

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Elkészült az egész várost érintő beruházás. Az Európai Unió által 619 millió forinttal támogatott projekt célja a fenntartható közlekedés fejlesztése volt oly módon, hogy a meglévő kerékpárutakat összekapcsolva egy olyan úthálózat jöhessen létre, amely összeköttetést biztosít a város központja és a környező települések között is. 

Fontos cél öltött testet, szép álom vált valóra

Az elkészült kerékpárutat kedden délután hivatalosan is átadták a közlekedőknek városunk vezetői. Mint azt Pintér Tamás polgármester elmondta, újabb fontos cél valósult most meg:
– A "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselőivel a kezdetektől fogva a korábbinál zöldebb, fenntarthatóbb város mellett köteleződtünk el. Számtalan eredményt sikerült már eddig is elérnünk: elindult az elektromosroller-hálózat, bevezettük a kedvezményes buszbérletet a nyugdíjasok és a diákok számára, hamarosan pedig minden dunaújvárosi élhet a kedvezménnyel. Most egy újabb vágyunk teljesült – a beruházásnak köszönhetően már két keréken is biztonsággal közlekedhetünk az egész városban.

6 új szakasz, újabb 7 km kerékpárút

A beruházás keretében a Dózsa György út mellett önálló, kétirányú kerékpárutat építettek a Kallós Dezső utcai jelzőlámpával szabályozott forgalmi csomópont és a Budai Nagy Antal út közötti szakaszon. A Dózsa György úti kerékpárút fejlesztéssel teljessé vált a városcentrumtól a vasútállomáson át a külső bevásárló központig tartó szakasz, ami a város határában csatlakozik a Nagyvenyim irányába már kitáblázott nyomvonalhoz. A Dózsa György úti szakasz kapcsolatot létesít a Béke, Kertváros, Technikum városrészek és a Belváros között, és biztonságosan elérhetővé teszi a nyugati iparterületeket, kereskedelmi területeket és a vasútállomást. Az Aranyvölgyi úton 110 méter önállóan vezetett kétirányú kerékpárutat és közel 1025 méter elválasztott gyalog- és kerékpárutat alakítottak ki a Dunaújváros centrum, Városháza tér meglévő kerékpárút és az Arany János utca közötti szakaszon. 

Az Aranyvölgyi úti kerékpárút folytatásaként kerékpáros nyomvonalat jelöltek ki a Szalki-sziget, illetve Rácalmás irányába. Az Arany János utca, Tisza utca, Szent István utca, Halász sor, Üdülő sor, Sirály utca hálózata képezi a Dunaújváros-Rácalmás kerékpárút szakaszt – csatlakozva a Rácalmás közigazgatási területén már megvalósult kerékpáros infrastruktúra-fejlesztéshez.
A projekthez kapcsolódóan kerékpárosokra figyelmeztető, veszélyt jelző útburkolati jeleket festettek fel, KRESZ táblákat és kerékpáros útirány jelző táblákat helyeztek ki a nyomvonalak mentén. 
A Halász soron aszfalt burkolatú útpálya épült, és felújították a meglévő gyalogos hidat. Az új vasúti átkelő kialakításával immár szabályosan és biztonságosan érhető el a Szalki-sziget, a Táborállás városrész, illetve Rácalmás. A Városháza tértől induló Kis Vasmű úti nyitott kerékpársáv, valamint a Velinszky László utcai kereszteződés kialakításának köszönhetően a Dunaújváros déli iparterülete felé vezető szakasz is bekapcsolódott a városi kerékpárút-hálózatba.

Már tervezik a folytatást

A tájékoztatón Pintér Tamás polgármester a következő időszakban megvalósuló tervekről is beszámolt:
– A következő időszak nagy feladata, hogy megteremtsük a lehetőséget, hogy a Halna aluljáró biztonságossá tételével és a még hiányzó szakaszok kiépítésével, a Pentele hídon keresztül kapcsolódhassunk az Eurovelo 6 nyomvonalhoz. Ennek érdekében kapcsolatban állunk az Építési Minisztériummal is, bízom benne, hogy néhány éven belül ezek a beruházások is elkészülhetnek. Az Eszperantó úti kerékpárút biztonságos kerékpáros kapcsolatot biztosít a városi sporttelep, a vidámpark, illetve az alsó Duna-part irányába. A közeli létesítményekbe igen nagy számú gyermek napi rendszerességgel kerékpáron jár edzésre, sportolni. Itt 360 méter elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárutat, 689 méter hosszon kerékpáros nyomot, 360 méteren gyalogutat és egy gyalog- és kerékpáros átkelőt alakítanak ki. A most átadott beruházás keretében nem csak kerékpárutak készültek el, hanem több kilométernyi járda is készült, illetve kapott új burkolatot. Így ez a fejlesztés nem csupán a kerékpárosok, hanem a gyalogosok kényelmét és biztonságát is szolgálja. Természetesen nem állunk meg itt. Tervezzük a kerékpárút-hálózat további fejlesztését, fedett kerékpártárolók kihelyezését is, hogy a környezetünk védelme érdekében érdemes legyen Dunaújvárosban a kerékpáros közlekedést választani az autózás helyett vagy mellett. 

A polgármester hozzátette: bízik benne, hogy a jó idő beköszöntével már most sokan választják a kerékpárt és használják az elkészült kerékpárutakat akár mindennapi közlekedésre, akár a szabadidő eltöltésére. Pintér Tamás megköszönte a fejlesztésben, annak tervezésében és a megépítésben részt vevő szakértők, mérnökök és kivitelezők lelkiismeretes munkáját, valamint a dunaújvárosiak türelmét is. 

A kerékpárutat tehát hivatalosan is átadták a bringásoknak – tekerjenek rá, használják egészséggel!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.